Laudame Financials Ontdek meer

We spreken Patrick Sluimers, Coördinator Industrial Controlling bij Royal Bel Leerdammer. Patrick begon zijn carrière als trainee bij Harmsen & de Groot waarna hij tien jaar werkte bij VS Apple Industries. Eerst als bijbaan in het familiebedrijf en later fulltime. Daarna ging hij als interim financial aan de slag. Na een periode van ruim 10 jaar en veel verschillende opdrachtgevers maakte Patrick weer de overstap naar een vaste functie bij Bel. In die rol heeft hij inmiddels ook te maken met de inhuur van interim finanicals. In dit artikel vertelt hij over zijn ervaringen.

Even voorstellen…

We spreken Patrick Sluimers, Coördinator Industrial Controlling bij Royal Bel Leerdammer. Patrick begon zijn carrière als trainee bij Harmsen & de Groot waarna hij tien jaar werkte bij VS Apple Industries. Eerst als bijbaan in het familiebedrijf en later fulltime. Daarna ging hij als interim financial aan de slag. Na een periode van ruim 10 jaar en veel verschillende opdrachtgevers maakte Patrick weer de overstap naar een vaste functie bij Bel. In die rol heeft hij inmiddels ook te maken met de inhuur van interim finanicals. In dit artikel vertelt hij over zijn ervaringen.

Laten we bij het begin beginnen, wat vind jij leuk aan finance & control?

“Met name dat je vanuit finance te maken hebt met de gehele organisatie. Uiteindelijk heeft alles wat er binnen Bel Leerdammer speelt in bepaalde mate een financieel gevolg. Dat betekent dat mijn analyses en adviezen een impact kunnen hebben over de gehele breedte. Het is gaaf om vanuit die rol mee te denken en de organisatie verder te brengen.”

Wat zijn de huidige uitdagingen binnen je rol als coördinator industrial controlling?

“Het is nu ongeveer twee jaar geleden dat ik ben gestart bij Royal Bel Leerdammer, destijds als controller voor de fabriek in Wageningen. Sinds kort werk ik als coördinator industrial controlling. Mijn uitdagingen zijn daarmee een stuk breder geworden. Naast de vakinhoudelijke uitdaging wordt er nu veel van me gevraagd op het gebied van coördinatie. Dat werkt natuurlijk twee kanten op. Vanuit het hoofdkantoor richting de verschillende locaties, maar ook vanuit de controllers van verschillende locaties richting het hoofdkantoor. Los daarvan speelt natuurlijk de vakinhoudelijke uitdaging van het in kaart brengen en begrijpen van de cijfers. We weten al veel, maar er is ook nog genoeg waar we minder zicht op hebben.”

"Al vrij snel stelde Laudame toen Tim voor, en dat bleek een schot in de roos.”

Waarom is er besloten een interim financial in te huren?

“Het team ‘industrial controlling’ bestaat uit vier personen. Drie controllers voor de fabrieken en één coördinerende rol. Die laatste kwam vrij en door mijn verschuiving kwam de positie voor industrial controller in Wagening vrij. Op volle sterkte zijn het al vrij drukke functies, maar bij een vacature kan het ingewikkeld worden. Dit gat ontstond gelukkig net na het budgetteringsproces in 2019. Er was nog geen vaste invulling gevonden toen begin 2020 de vraag kwam om het budgetproces naar voren op te schuiven en ook enkele andere projecten vroegen om aandacht. Toen hebben we besloten om versterking in de vorm van een interim financial te zoeken en dachten we eigenlijk direct aan Laudame. Door eerdere positieve ervaringen van Bel met Laudamers en mijn eigen ervaringen als interim financial. Al vrij snel stelde Laudame toen Tim voor, en dat bleek een schot in de roos.”

Waar waren jullie naar op zoek?

“We zochten iemand die snel kon schakelen, de mensen in het team direct kon ondersteunen met dagelijkse werkzaamheden en daarnaast zelfstandig een aantal projecten op kon pakken. Een deel van de kazen versnijden we bijvoorbeeld zelf in Wageningen, maar een ander deel gebeurt extern. Daar hadden we nog weinig grip en zicht op. Tim heeft hierin een belangrijke rol gespeeld door specifieke analyses van de subcontracting resultaten. Ook heeft hij belangrijke en mooie stappen gezet op het gebied van Power BI. Door onze dagelijkse werkzaamheden kwamen we daar zelf niet aan toe.

Hoe kijken jullie terug op de samenwerking met Tim?

“Het was heel prettig dat Tim snel kon schakelen in de ondersteuning van ons hele team. Met het ingaan van de lockdown in zijn tweede week was de timing niet ideaal, maar dat maakte voor Tim niet uit. Hij was snel up to speed en kon direct de zeer welkome ondersteuning bieden. Als onze agenda’s overliepen kon Tim altijd bijspringen en was daarin flexibel en betrouwbaar.

In de zomermaanden ontstond er wat meer ruimte om ook de projecten op te pakken en merkten we hoeveel er mogelijk is als iemand daar dedicated mee aan de slag kan. Vanuit IT stond men bijvoorbeeld niet direct te springen om met Power BI te gaan werken, maar Tim heeft ze daar uitstekend in meegenomen. Daar hadden wij gewoon de ruimte niet voor.”

Hoe was de persoonlijke klik?

“Tim paste als financial en als persoon naadloos in het team van industrial controllers, daar was gelijk een klik. Die ervaring kon ik mijn collega’s vooraf ook wel meegeven. Naast de inhoudelijke match zoekt Laudame naar een persoonlijke klik tussen de bedrijfscultuur en de interimmer. Het was gaaf om te zien dat Tim binnen de kantoortuin voor verbinding en reuring zorgde tussen de verschillende afdelingen. Waar die normaal vaak toch wel een beetje hun eigen ding doen, zorgde Tim voor verbinding.”

En hoe was het voor jou om aan de inhurende kant van de tafel te zitten na 10 jaar als interim financial?

“Dat voelde voor mij helemaal niet vreemd. Misschien ook omdat ik inmiddels al twee jaar bij Bel aan de slag ben. En natuurlijk is het dan prettig dat ik het proces ken en weet van de kwaliteit die Laudame te bieden heeft. Het voelde voor mij als een heel organisch proces en we zijn als team erg blij dat we deze keuze gemaakt hebben.“