Laudame Financials Ontdek meer

Als interim financial bij Laudame komt voor Frederique Zeelen het beste van twee werelden samen. De afwisseling en nieuwe uitdagingen die ze zo gewend was vanuit de accountancy, maar wel in combinatie met de mogelijkheid om daadwerkelijk impact te hebben bij een opdrachtgever. In dit artikel vertelt ze waarom dit voor haar de perfecte stap naar het bedrijfsleven is en over haar eerste opdracht als senior accounting consultant bij T-Mobile.

Als interim financial bij Laudame komt voor Frederique Zeelen het beste van twee werelden samen. De afwisseling en nieuwe uitdagingen die ze zo gewend was vanuit de accountancy, maar wel in combinatie met de mogelijkheid om daadwerkelijk impact te hebben bij een opdrachtgever. In dit artikel vertelt ze waarom dit voor haar de perfecte stap naar het bedrijfsleven is en over haar eerste opdracht als senior accounting consultant bij T-Mobile.

Vertel Frederique, hoe zagen jouw afgelopen jaren eruit?

“Ik ben op mijn achttiende gestart bij BDO en na het behalen van mijn bachelor accountancy ben ik de mogelijkheden voor een overstap naar het bedrijfsleven gaan verkennen. Op de afdeling Risk Advisory binnen BDO heb ik bredere ervaring opgedaan, maar toen stond voor mij al vast dat ik mijn RA wilde afronden om daarna met een stevige basis en brede ervaring de overstap te kunnen maken.

In het werk als accountant genoot ik er al van om dingen uit te zoeken. Daarin was het soms best zoeken naar de balans. Voor het budget en de doorlooptijd is het natuurlijk prettiger als alles perfect aangeleverd wordt, maar ik vond het juist leuk om zelf bepaalde dingen uit te zoeken tijdens een review. Ook omdat je dan op zoek kan naar verbetermogelijkheden. Soms kwam ik na een jaar terug bij een klant en liepen we tegen precies dezelfde problemen aan als het jaar ervoor. Dan voelt het toch een beetje alsof de tijd heeft stilgestaan. Juist op die momenten had ik graag meer tijd gehad om echt verbeteringen door te voeren.”

Inmiddels ben je interim financial bij Laudame Financials en actief als senior accounting consultant bij T-Mobile, kan je wat meer vertellen over je eerste opdracht?

“Klopt ja! T-Mobile heeft per 1 december 2020 de provider Simpel overgenomen en in deze opdracht ben ik verantwoordelijk voor de juiste verantwoording van de overname. Aanvankelijk werd bij het tekenen van de koopovereenkomst uitgegaan van een overname per 1 januari omdat de ACM nog goedkeuring moest verlenen. De goedkeuring van de ACM volgde echter al snel waardoor de overname al in boekjaar 2020 verwerkt moest worden en dit voor fors meer tijdsdruk zorgde. Zeker in het begin van de opdracht kwam mijn specifieke accounting kennis heel goed van pas, maar al snel merkte ik hoe anders het is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Denk bijvoorbeeld aan de impact van bepaalde boekingen van de overname waardoor op andere plekken in de organisatie triggers in gang gezet werden.

Uiteindelijk verliep de verwerking van de overname een stuk sneller dan verwacht en had ik na 1,5 maand na de start van mijn opdracht al tijd over om ook andere taken op te pakken, zoals het verbeteren van de maandelijkse balansaansluitingen en het volledig in kaart brengen van de intercompany verhoudingen. Maar bijvoorbeeld ook de integratie van processen van Simpel binnen de processen van T-Mobile. Zo was ik dus al vrij snel actief op het snijvlak van accounting en business control en in contact met verschillende afdelingen en partijen binnen T-Mobile en Simpel. Ik kwam binnen als senior accounting consultant, maar kan nu mijn opgedane kennis en ervaring veel breder toepassen binnen T-Mobile.”

“Ik had altijd het idee dat je bij detachering wordt ingevlogen omdat je RA bent, je kunstje mag doen en niks nieuws leert.”

Een mooie brede eerste opdracht dus! Maar je initiële beeld van werken als een interim financial was wel iets anders begreep ik?

“Dat klopt ja! Ik had altijd het idee dat je bij detachering wordt ingevlogen omdat je Register Accountant bent, je kunstje mag doen en niks nieuws leert. Dat er niet wordt nagedacht over wat ik leuk vind in een opdracht, welke branches mij aanspreken of wat ik graag zou willen leren. Dan ontstaat toch de angst dat er een rem komt op de continue ontwikkeling en groei die je als accountant gewend bent. Maar dat beeld is compleet veranderd sinds ik Laudame Financials leerde kennen.“

Kan je daar wat meer over vertellen?

“Ik was mezelf aan het oriënteren op de overstap toen een bericht van Matthea mij triggerde. Vanaf het eerste moment had ik het gevoel dat dit een partij was waar ik serieus naar wilde kijken. Laudame zet namelijk ontwikkeling en groei van de professionals centraal. Als accountant was ik gewend om continu te blijven groeien, leren en ontwikkelen en er zat toch wel wat angst dat die ontwikkeling geremd zou worden met een overstap naar het bedrijfsleven. Maar niets is minder waar bij Laudame Financials. In elke opdracht wordt er gekeken naar een combinatie van wat je al beheerst en wat je graag zou willen leren.

Ik kreeg ook wel eens de vraag waarom ik niet voor mezelf ben begonnen als freelancer. Maar wat ik zo gaaf vind aan Laudame is dat je de mogelijkheid krijgt om opdrachten te doen waar je niet per se ervaring mee hebt. Als freelancer krijg je het echt niet voor elkaar om te starten op elke opdracht die je leuk lijkt, zeker niet als je niet alle relevante ervaring hebt. Maar in de samenwerking met en vanuit het vertrouwen van de business consultant krijgt Laudame dat wel voor elkaar. Zo blijf je in elke opdracht uitgedaagd worden. Dat merk ik nu ook in mijn opdracht bij T-Mobile. Zowel vanuit Henric, de business consultant, als vanuit T-Mobile wordt er gekeken naar nieuwe uitdagingen binnen de opdracht.”

Wil jij eens doorpraten met Frederique over haar ervaringen?

Ze vertelt je er graag meer over. Laat je gegevens achter dan plannen we een digitale of telefonische kennismaking in.

Volop uitdaging dus, maar hoe zit het met je vakinhoudelijke en persoonlijke groei?

“Naast de samenwerking met de business consultant tijdens een lopende opdracht ben ik binnen Laudame gekoppeld aan een managing consultant. Een ervaren interim financial uit het Laudame team waarmee ik regelmatig kan sparren over uitdagingen in het werk. Daarnaast is mijn managing consultant betrokken bij de vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling gedurende het jaar. Zo bespreken we welke trainingen vanuit de Laudame Academy aansluiten bij mijn doelen voor het komende jaar en welke eventuele andere trainingen of cursussen daar voor nodig zijn.”

Voel je je nu meer een Laudamer of een collega bij T-Mobile?

Hoewel ik in Coronatijd ben gestart en daarom een deel van de collega’s helaas nog niet heb kunnen ontmoeten, voel ik me onderdeel van een hecht team van Laudame collega’s. Dat teamgevoel begon tijdens de uitgebreide introductieweek op kantoor en wordt continu versterkt tijdens digitale meetings, kennissessies met collega’s, maar bijvoorbeeld ook door het personeelsblad en de groepsapp. En ook mijn vriend heeft inmiddels gemerkt wat voor bijzondere club Laudame is. We zijn bijna tegelijk jarig en toen er rondom mijn verjaardag een pakketje van Laudame bezorgd werd, dachten we allebei dat het voor mij was. Maar het bleek een cadeautje voor hem te zijn. Hoe leuk is dat!”