Laudame Financials Ontdek meer

“Het leek vooraf soms te mooi om waar te zijn: de duidelijke en steile ontwikkelcurve, het samenwerken met gedreven collega’s én de afwisseling in opdrachtgevers. Alles wat ik leuk vond aan de audit ervaar ik nu ook bij Laudame Financials. Tegelijkertijd heb ik meer vrijheid om mijn werkzaamheden in te richten, is mijn werk/privé balans nu veel beter én kijk ik vooruit voor opdrachtgevers in plaats van altijd terug aan de hand van checklists.“

Kim Buitelaar begint haar carrière bij BDO & PwC in de accountancy. Na 4,5 jaar maakt ze de overstap naar het bedrijfsleven, waar ze in verschillende vaste functies actief is. De perfecte match vindt ze er niet. Eind 2023 wel wanneer ze als interim financial in het team van Laudame start. In dit artikel zoomen we in op haar ervaringen en de belangrijkste verschillende tussen de accountancy en het (interim) bedrijfsleven.

Uitdagende en leerzame start

Teveel theorie en te weinig praktijk. Dat is hoe Kim haar bachelor Economics & Business Economics ervaart. In de zoektocht naar meer praktijkervaring komt ze uit in de accountancy. Ze combineert een (pre/ post-) master aan Nyenrode met werken bij BDO. Een intense en waardevolle periode, waar ze met een goed gevoel op terugblikt: “Dit was voor mij eindelijk de juiste combinatie van theorie en praktijk. Thema’s vanuit mijn studie kon ik gelijk toepassen bij opdrachtgevers. Na 3 jaar maakte ik de overstap naar PwC omdat ik op zoek was naar meer variatie in opdrachtgevers. Bij PwC kwam ik bij beursgenoteerde bedrijven, MKB+, maar ook stichtingen en scholen. Die variatie in opdrachtgevers en de ontwikkeling in het werk maakten het voor mij een waardevolle periode.”

En toch besluit ze de overstap vanuit de accountancy naar het bedrijfsleven te maken. Terugkijkend waren er drie factoren voor Kim doorslaggevend. “Allereerst de werkdruk. Flink overwerken was de norm en daardoor kwam mijn privéleven meer dan mij lief was in de knel. Ook de regeldruk speelde voor mij een belangrijke rol. Ik was vooral bezig met het invullen van checklists en indekken voor de controle. Daarmee had ik niet het gevoel heel veel waarde toe te voegen voor de opdrachtgevers. En tot slot het terug- in plaats van vooruitkijken. Tijdens de controle kijk je terug, schrijf je je rapport en geef je uiteindelijk een verklaring. Maar breng je daarmee een opdrachtgever echt verder? Ik was op zoek naar meer impact in mijn werk!”

“Doordat Laudame mijn ontwikkeling centraal zet in alles, komen voor mij de voordelen van de accountancy en het bedrijfsleven samen.”

Het gras is niet altijd groener aan de andere kant van de tafel

Op het kruispunt van wel of geen praktijkopleiding tot RA kiest Kim voor een overstap naar het bedrijfsleven in een vaste functie. Bij Viterra (voorheen Glencore) start ze in een rol als business controller. In eerste instantie lijkt het een goede match. De branche sluit mooi aan op haar minor port management & maritime logistics en als business controller heeft ze meer vrijheid om impact te realiseren voor de organisatie. Toch loopt ze snel vast in haar ontwikkeling: “Wat ik vooral miste was perspectief. In de audit had ik heel duidelijke groeipaden, maar in deze rol zou ik over twee jaar nog steeds hetzelfde werk kunnen doen.”

Ook de twee rollen daarna, financial controller bij Coolblue en financial controller bij Melitta Benelux, brengen haar niet de uitdaging en ontwikkeling die ze zocht. Op dat moment komt Kim in contact met Laudame Financials. En hoewel haar beeld van interim finance niet heel positief was, raakt het verhaal van Laudame precies de juiste snaren. “Doordat Laudame mijn ontwikkeling centraal zet in alles, komen voor mij de voordelen van de accountancy en het bedrijfsleven samen.”

"Voor de komende jaren heb ik drie hoofddoelen. Ik wil de opleiding tot EMFC / RC volgen, doorontwikkelen naar een leidinggevende rol als financial en ook binnen Laudame Financials die stap zetten."

Het beste van twee werelden

Als Kim terugblikt op haar keuze om als interim financial te starten, ziet ze de positieve aspecten van de audit heel duidelijk terug. “Het leek vooraf soms te mooi om waar te zijn: een duidelijke en steile ontwikkelcurve én samenwerken met gedreven, verbeteringsgerichte collega’s, waar ook nog eens veel wordt geïnvesteerd in teambuilding. Alles wat ik leuk vond aan de audit ervaar ik nu ook bij Laudame. Tegelijkertijd heb ik meer vrijheid om mijn werkzaamheden in te richten, is mijn werk/privé balans nu veel beter én kijk ik vooruit voor opdrachtgevers in plaats van altijd terug aan de hand van checklists.”

Drie doelen en een duidelijk plan

Samen met haar managing consultant, een ervaren financial uit het Laudame-team, heeft Kim voor de komende jaren een duidelijk plan uitgestippeld. “Dat is het mooie van Laudame Financials. Er wordt hier altijd gedacht vanuit wat ik wil ontwikkelen en bereiken. Voor de komende jaren heb ik drie hoofddoelen. Ik wil de opleiding tot EMFC / RC volgen, doorgroeien naar een leidinggevende rol als financial en ook binnen Laudame Financials die stap zetten. Het lijkt mij heel waardevol om zelf ook als managing consultant van een aantal Laudame collega’s actief te zijn.”

Wil jij doorpraten met Kim over haar ervaringen?

Ze vertelt je er graag meer over. Laat je gegevens achter dan neemt zij contact met je op.