Laudame Financials Ontdek meer

“In het begin levert het misschien wat hoofdpijn op en lijk je soms kopje onder te gaan, maar als je na afloop terugkijkt op de ontwikkeling die je doormaakt in een uitdagende opdracht, is dat een geweldig gevoel.” We spreken met Jaco van Helden, interim financial bij Laudame Financials en momenteel actief in een mooie business control rol bij The Greenery.

“In het begin levert het misschien wat hoofdpijn op en lijk je soms kopje onder te gaan, maar als je na afloop terugkijkt op de ontwikkeling die je doormaakt in een uitdagende opdracht, is dat een geweldig gevoel.” We spreken Jaco van Helden, interim financial bij Laudame Financials en momenteel actief in een mooie business control rol bij The Greenery.

Terugkijkend op de afgelopen jaren ziet Jaco één thema centraal staan: groei en ontwikkeling. “Elke nieuwe opdracht was weer een beetje boven mijn niveau. Opdrachten waar ik alleen nooit had kunnen starten, maar vanuit Laudame en vanuit het vertrouwen van de business consultant kon ik daar toch aan de slag. En hoewel de nieuwe omgeving en uitdaging in het begin soms overweldigend lijkt, is dat wel waar maximale ontwikkeling plaatsvindt.”

Ook in de schoolbanken blijven ontwikkelen

Na een korte opleiding bij Markus Verbeek begon Jaco in 2018 aan het schakeltraject Accountancy en Controlling, gevolgd door de Master in Controlling aan Nyenrode. Nu alle vakken afgerond zijn, is hij begonnen aan het scriptietraject. “Ik hoop de opleiding voor het einde van de zomervakantie af te ronden. Het was een bijzonder en leerzaam traject. Ook omdat ik met Laudame-collega’s op kon trekken. Klaas liep een half jaar voor op mijn schema en Joris een half jaar achter. Ik kwam ze dus om en om een half jaar tegen in de lessen. Na de scriptie ben ik wel even klaar met studeren, maar ergens kriebelt het wel om over een aantal jaar aan het RC-traject te beginnen. Het motiveert mij enorm om te zien wat dat andere Laudame-collega’s brengt.”

Naast deze uitgebreide opleidingen wordt er vanuit de Laudame Academy volop ingezet op vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling. Want met alleen vakinhoudelijke vaardigheden kom je er niet. “De faciliteiten om te ontwikkelen binnen Laudame zijn echt fantastisch. Je merkt dat er goed over het trainingsaanbod is nagedacht. Niet zomaar: ‘hier heb je geld, ga maar een opleiding, cursus of training doen’, maar gerichte trainingen die passen bij jouw functie en uitdagingen. Ik kijk altijd uit naar trainingsdagen met het team. Naast het leerzame aspect zijn dit gezellige dagen met collega’s waar op een open en constructieve manier van en met elkaar geleerd wordt

"Terugkijkend op de afgelopen jaren heeft het werk als interim financial bij Laudame mij heel veel gebracht, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk!"

De balans als interim financial

Het is als interim financial soms best een puzzel om de balans te vinden en bewaken. Dat geldt ook voor Jaco. Met een uitdagende opdracht, een opdrachtgever die veel van je verwacht en daarnaast een parttime masteropleiding. “Het is soms wel puzzelen inderdaad. Zeker met de parttime opleiding die ik volg en opdrachtgevers die vanaf dag één veel van je verwachten. Wat ik heel fijn vind, is dat Laudame mij altijd ondersteunt om daarin de balans te bewaken. Zeker nu ik sinds kort ook vader ben geworden. Het vele thuiswerken door Corona heeft de afgelopen periode enorm geholpen om die balans te bewaren. En hoewel ik hoop dat we snel weer terug kunnen naar het oude normaal hoop ik ook dat er meer mogelijkheden ontstaan om thuis te werken.”

Het teamgevoel bij Laudame Financials speelt voor Jaco ook een belangrijke rol. Hoewel de interim professionals elkaar niet regelmatig zien, heeft de band tussen collega’s vanaf het begin van Laudame centraal gestaan. “Ik zie de andere interim professionals niet heel veel, maar toch voelen ze als echte collega’s. En tijdens de intervisiesessies waar kennis en ervaring gedeeld wordt, coaching gesprekken met collega’s en de mooie teamevents die we met elkaar delen, ontstaan ook hechte vriendschappen. In de loop der jaren bouw je samen iets op en het is mooi om te zien hoe dat ook buiten het werk om verder groeit. Terugkijkend op de afgelopen jaren heeft het werk als interim financial bij Laudame mij heel veel gebracht. Zowel vakinhoudelijk als persoonlijk!”

De ontwikkeling van Jaco

Om een beter beeld te schetsen van de ontwikkeling die je als interim financial doormaakt, hebben we kort ingezoomd op Jaco’s laatste drie opdrachten.

Deltares – Programma Controller: 06-2018 t/m 05-2019

In juni 2018 begint Jaco van Helden aan zijn eerste interim controllers opdracht na een langere periode als interim business analyst bij Shell. Een warm bad, want er werken nog 5 interim financials vanuit Laudame. Als programma controller is Jaco verantwoordelijk voor de begroting en prognose. Een leerzaam traject waar hij veel kan sparren met en leren van de meer ervaren Laudame collega’s die daar ook op opdracht zitten. De belangrijkste les? Het omgaan met mensen die niet altijd dezelfde belangen hebben als hem. Door in het diepe gegooid te worden met veel eigen verantwoordelijkheden werd dit een bijzonder leerzame opdracht. Maar na 11 maanden was het tijd voor een nieuwe uitdaging.

Rode Kruis – Unit Controller: 06-2019 t/m 09-2019

Vanuit een semi-assistent controllers rol bij Deltares belandt Jaco in een unit controllers rol met een brede verantwoordelijkheid bij het Rode Kruis. Hij volgt hier een andere interim financial op totdat er een vaste kandidaat gevonden werd. Met een frisse blik en gewapend met de “waarom doe je het dan zo?” vraag weet Jaco in een korte periode veel verbeteringen door te voeren. Zo kon hij vanuit zijn ervaringen bij Deltares een aantal mooie verbeteringen in het budgetproces in gang zetten. Het Rode Kruis had de samenwerking met Jaco graag verlengd, maar samen met zijn manager, Maris, was hij tot de conclusie gekomen dat hij toe was aan een profit organisatie, het liefst met tastbare producten. Niet veel later belde Maris hem op dat hij aan een nieuwe opdracht bij The Greenery ging beginnen en dat de kans groot was dat Jaco mee kon. De ideale omgeving om nieuwe ervaring op te doen.

The Greenery – Business Controller: 09-2019 t/m 09-2021

In eerste instantie vervangt Jaco een unit controller die vertrokken was. Een volledig nieuwe omgeving met nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden. Er waren een paar dagen om over te dragen, maar daarna stond hij zelf aan het stuur. En dan is de overgang van het Rode Kruis naar The Greenery best groot. Een soms wat ruwe cultuur waar mensen altijd en overal voor het onderste uit de kan gaan. Mede dankzij de goede begeleiding van Maris leert Jaco snel hoe je collega’s en externe partijen in deze business mee kan nemen in jouw verhaal en bevindingen, ook als ze daar in eerste instantie helemaal niet zo enthousiast over zijn.

“Waarom is er deze week geen geld verdiend?” is best een pittige vraag om te stellen en kan met een foute toon of op het verkeerde moment voor veel weerstand zorgen. Ontdekken hoe je daarmee omgaat, collega’s daarin meeneemt en uiteindelijk samen op zoek gaat naar een oplossing was voor Jaco een bijzonder waardevolle les. Uiteindelijk merkt Jaco dat hij juist van dit soort omgevingen ‘aan’ gaat en dat de druk, commercie en de manier van omgaan met elkaar goed bij hem passen. Met de opgedane kennis en ervaring voelt hij zich steeds comfortabeler om zich met dingen te bemoeien en zijn inzichten te delen.

Bilfinger – ESG Reporting Consultant: 09-2021 t/m 11-2021

In deze korte opdracht is Jaco verantwoordelijk voor het opzetten van een framework om ESG reporting te implementeren. Daarin is het belangrijk om de juiste stakeholders in beeld te brengen en te overtuigen om adequate en correcte informatie op te leveren. Ook houdt Jaco zich bezig met het voorbereiden van definitiebepaingen en het consolideren en rapporteren van informatie over 2020 en 2021.

Croonwolter&dros – Controller en later Controller ventures 01-2021 t/m heden

In zijn periode bij Croonwolter&dros is Jaco in verschillende rollen actief. Opeenvolgend controller, Business Controller bij Jord en momenteel als Controller ventures.

Laudame Financials – Managing Consultant

Sinds januari 2023 is Jaco als managing consultant verantwoordelijk voor de aansturing van een team van interim financials wat zich concreet uit in begeleiding en coaching en voeren van plan-, voortgang- en beoordelingsgesprekken.

En voor de volgende opdracht?

Dan gaat hij graag weer aan de slag bij een groot profit-gedreven bedrijf. In een nog uitdagendere rol als senior business controller of in een leidinggevende rol.