Laudame Financials Ontdek meer

Binnen Laudame spreken we vaak over de optimale groeicurve voor onze interim financials. Als je het onderstaande verhaal van Rick leest snap je beter wat we daarmee bedoelen. In dit voorbeeld komen de zes opdrachten in uiteenlopende branches die Rick in zijn eerste drie jaar bij Laudame heeft uitgevoerd aan bod. Naast deze uitdagende opdrachten volgde Rick een uitgebreid en persoonlijk ontwikkelplan waardoor hij de afgelopen jaren een indrukwekkende groei heeft doorgemaakt.

Binnen Laudame spreken we vaak over de optimale groeicurve voor onze interim financials. Als je het onderstaande verhaal van Rick leest snap je beter wat we daarmee bedoelen. In dit voorbeeld komen de zes opdrachten in uiteenlopende branches die Rick in zijn eerste drie jaar bij Laudame heeft uitgevoerd aan bod. Naast deze uitdagende opdrachten volgde Rick een uitgebreid en persoonlijk ontwikkelplan waardoor hij de afgelopen jaren een indrukwekkende groei heeft doorgemaakt.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: als je terugkijkt op je eerste drie jaar bij Laudame Financials, zou je het interim-vak dan aanbevelen?

“Zonder twijfel, en al helemaal voor startende financials! De diversiteit in opdrachten, uitdagingen en omgevingen is enorm belangrijk geweest in mijn persoonlijke-  en vakinhoudelijke ontwikkeling. Door die diversiteit heb ik in de afgelopen drie jaar een mooie ontwikkeling door kunnen maken. Als interim financial krijg je de unieke kans om in verschillende rollen, bij verschillende bedrijven en binnen verschillende branches te werken en jezelf continu uit te dagen. Zo ontdek je in welke omgeving(en) en in welke rol(len) je het beste op je plek zit en bouw je tegelijkertijd een mooi netwerk op.”

Welke voor- en nadelen ervaar jij aan het interimmen?

“Eén van de belangrijkste voordelen is dat je in korte tijd mooie stappen kunt maken. Dat belooft natuurlijk iedere organisatie, maar hoe Laudame daar in de praktijk mee omgaat vind ik echt bijzonder. In elke nieuwe opdracht zoeken we naar nieuwe elementen en uitdagingen waardoor ik blijf leren en continu in ontwikkeling ben. Een ander belangrijk voordeel is dat je jezelf goed leert kennen en ontdekt in welke rollen en bij welke bedrijven je goed past. In elke nieuwe omgeving is het cruciaal om jezelf goed te positioneren en aan te geven waar je energie van krijgt en wat je graag wil leren. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je daarin wordt en hoe groter de kans is dat je de dingen gaat doen die je echt leuk vindt. Eén van de risico’s kan zijn dat sommige opdrachtgevers uitdagende klussen liever beleggen bij een vaste medewerker. Aan jou als interim financial de taak om te laten zien dat de opdrachtgever niet om jou heen kan voor dat ene gave uitdagende project en dat een frisse blik ontzettend waardevol kan zijn. 

Tot slot vind ik de brede ontwikkeling belangrijk om te benoemen. Als interim financial, zeker in de eerste jaren, ontwikkel je jezelf meer als generalist dan als specialist. Daardoor kan ik nu in mijn opdracht bij ProRail bijvoorbeeld makkelijker de verbinding maken tussen verschillende onderdelen binnen finance, maar ook het bedrijf in de breedte. Dat is hele waardevolle ervaring die je meeneemt in elke volgende opdracht.”

Bekijk hieronder de gevisualiseerde ontwikkeling van Rick. Het verhaal gaat onder de infographic verder.

Wat zou je startende financials aanraden als ze nadenken over het beginnen van hun carrière als interim financial?

”Als je erover nadenkt om te starten als finance trainee of interim financial bij Laudame Financials zijn er wat mij betreft een aantal vragen die je jezelf moet stellen:

  1. Ben ik op zoek naar een omgeving waarin ik continu uitgedaagd word en mezelf zowel persoonlijk als vakinhoudelijk snel kan ontwikkelen?
  2. Ben ik in staat om constant dat beetje extra te geven waarmee ik opdrachtgevers kan verrassen?
  3. Ben ik in staat om in een nieuwe omgeving mijzelf snel de materie eigen te maken?
  4. Kan ik snel verbinding maken met mensen zodat ik in staat ben om goed met hen samen te werken?

Herken jij jezelf hierin en ben je op zoek naar een startersfunctie waar je jezelf optimaal kunt ontwikkelen door nieuwe opdrachten, uitdagingen branches en rollen? En dat binnen een organisatie waar je je vanaf de eerste seconde thuis voelt en je onderdeel wordt van een hecht team? Dan hoef je niet verder te zoeken. Dan is Laudame Financials de plek voor jou.”

Gaat die ontwikkeling ook breder dan de uitdagende opdrachten?

“Ja, zeker! Als starter bij Laudame volg je een intensief en op maat gemaakt opleidingsprogramma waarbij persoonlijke- en vakinhoudelijke ontwikkeling centraal staat. Denk aan (persoonlijke) vaardigheden zoals timemanagement, presenteren en communiceren met impact, maar ook vakinhoudelijke trainingen op het gebied van Excel, KPI’s en Power BI. Die trainingen volg je samen met andere interim financials binnen Laudame waardoor je ook continu met en van elkaar leert.

Een laag dieper gaat dat nog tijdens de intervisiesessies. Sessies waarin we met Laudame collega’s bij elkaar komen en bespreken waar we tegenaan lopen in ons werk. Echt heel waardevol om op dat niveau met andere gedreven collega’s te kunnen praten over de persoonlijke en vakinhoudelijke uitdagingen in het werk. Tijdens de lockdowns afgelopen jaar zijn er helaas wat minder fysieke sessies geweest, maar nu we de draad weer oppakken waardeer ik de intervisiegroep nog meer.”

Hoe zit het eigenlijk met de begeleiding vanuit Laudame als je aan een opdracht begint?

“Als interim financial bij Laudame heb je eigenlijk drie ‘managers’. De business consultant is betrokken bij de totstandkoming van je opdracht en met hem/haar heb je tijdens je opdracht doorlopend afstemming over lopende zaken en (nieuwe) uitdagingen binnen de opdracht. Je managing consultant is een senior financial uit het team van Laudame en is betrokken bij je bredere ontwikkeling als financial en professional. Met je managing consultant doorloop je de jaarlijkse cyclus van plan-, evaluatie en beoordelingsgesprekken en bespreek je ook zaken die buiten je opdracht van belang zijn. Tot slot heb je vaak te maken met een manager op de afdeling van de opdrachtgever waarmee je regelmatig spart over je werkzaamheden en ontwikkeling.

Zeker in het eerste jaar bij Laudame heb ik veel waardevolle afstemmingsmomenten gehad met de verschillende managers. Zowel telefonisch, face to face als digitaal was er altijd tijd en ruimte om lopende zaken en uitdagingen te bespreken. Na verloop van tijd vind je meer je eigen weg in de opdrachten en het interim vak, maar de mogelijkheid om af te stemmen en te sparren is er altijd. En de jaarlijkse cyclus met je managing consultant loopt natuurlijk altijd door. Zo is er doorlopend aandacht voor mij als persoon en mijn ontwikkeling.”

Doorpraten over jouw mogelijkheden?

Ik vertel je graag meer over onze aanpak. Stuur mij gerust een berichtje. Liever teruggebeld worden? Vul dan het formulier in.