Laudame Financials Ontdek meer

Zo houd ik in mijn werk de afwisseling die ik graag heb, word ik steeds weer uit mijn comfort-zone getrokken en mag ik elke keer weer nieuwe leuke dingen gaan doen. Enorm veel zin in dus!” Met deze woorden kondigt Patrick Smaal begin september 2021 zijn overstap naar Laudame Financials aan. In dit artikel zoomen we samen in op zijn achtergrond in de accountancy, de zoektocht naar de juiste overstap naar het bedrijfsleven en de gesprekken die hij daarover met Laudame heeft gevoerd.

Zo houd ik in mijn werk de afwisseling die ik graag heb, word ik steeds weer uit mijn comfort-zone getrokken en mag ik elke keer weer nieuwe leuke dingen gaan doen. Enorm veel zin in dus!” Met deze woorden kondigt Patrick Smaal begin september 2021 zijn overstap naar Laudame Financials aan. In dit artikel zoomen we samen in op zijn achtergrond in de accountancy, de zoektocht naar de juiste overstap naar het bedrijfsleven en de gesprekken die hij daarover met Laudame heeft gevoerd.

Vertel Patrick, wat waren jouw eerste stappen in de accountancy?

“Dat is best een bijzonder verhaal. Volgens mij heb ik vroeger zelfs wel eens gezegd ‘ik word nooit accountant’. De focus op regelgeving en controleren spraken mij niet aan. Uiteindelijk ben ik via-via met Mazars in contact gekomen en heeft hun verhaal mij in 2017 overtuigd om daar te starten als assistent audit & assurance. Daarin vond ik het vooral gaaf om bij veel verschillende en aansprekende klanten binnen te kijken. Door de verschillende bedrijven, branches en processen te zien en controleren kon ik snel een brede basis opbouwen.”

Maar als ik je zo hoor waren er ook elementen die minder bevielen?

“Klopt ja, met name in de inhoud van het werk. Ik kwam als accountant binnen, ging aan de slag met een geprepareerde set en was daarna vooral bezig met dossiervorming door het afwerken van een checklist. Is het betrouwbaar, sluit het aan op de systemen/brondocumentatie, zijn de formules goed, telt het goed op, etc. Dat voelde voor mij als wiskundeopgaven oplossen met het antwoordenboekje ernaast, waarbij het uitdagende denkwerk vaak al was gedaan door de klant. Zaken die niet klopten, legde ik daarna vaak terug bij de klant, die dan zelf terug naar de tekentafel moest. Juist op die momenten begonnen mijn handen te jeuken: hoe zit dat dan precies en wat kunnen we er aan doen om dat te verbeteren? Helaas had je daar nauwelijks tijd (budget) voor. Daarmee bleef het bij een signalerende rol en niet de adviserende rol die ik zocht. Inmiddels weet ik dat daar als interim financial, en zeker bij Laudame, de aandacht op ligt. En dat het een enorme kick geeft als je vanuit die adviserende en verbeteringsgerichte rol zorgt voor veranderingen en verbeteringen voor de opdrachtgever.”

Maar dat had je destijds eigenlijk nog niet scherp voor jezelf, hoe is dat gegaan?

“Laudame Financials kende ik al langer vanuit mijn studentenvereniging. Ik heb een aantal jaar geleden zelfs schaatslessen gegeven aan een groep Laudamers die trainden voor de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Tijdens die gesprekken merkte ik al dat het een bedrijf was waar ik kon aankloppen om te sparren over mijn toekomst binnen finance. Sindsdien heb ik ook regelmatig meegefietst met de Laudame Financials Wielertour.”

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

“Door het stellen van de juiste vragen en oprechte interesse voor mij als persoon heeft Laudame mij geholpen om te ontdekken waar ik echt enthousiast van word!”

En uiteindelijk ben je vorig jaar dat gesprek aangegaan met Laudame?

“Ik merkte aan alles dat ik toe was aan een nieuwe stap buiten de accountancy, maar ik had niet scherp wat echt bij mij zou passen. In de gesprekken die volgden werd het steeds duidelijker dat Laudame mij kon helpen om dat niet alleen te ontdekken, maar mij ook kon helpen om mijn doelen te realiseren. Als interim financial zie ik het beste van twee werelden bij elkaar komen. De afwisseling van verschillende opdrachtgevers én de tijd en ruimte om de (financiële) processen in kaart te brengen en verbeteringen zelf door te voeren. Door het stellen van de juiste vragen en oprechte interesse voor mij als persoon heeft Laudame mij geholpen om te ontdekken waar ik echt enthousiast van word en waar ik mezelf de komende jaren in wil ontwikkelen!”

Inmiddels ben je in je eerste opdracht actief als controller bij The IT Channel Company, hoe bevalt dat?

“Erg goed! Binnen The IT Channel Company heb ik een brede controllers rol. Daarin richt ik mij op checks en balances in relatie tot rapportages en inzichten voor de business, maar bijvoorbeeld ook de financiële administratie en de maandrapportage. Ik vond het ook heel gaaf om mijn ervaring aan de andere kant van de tafel in te zetten bij het voorbereiden van de accountantscontrole voor twee entiteiten binnen de organisatie. En doordat ik met zoveel verschillende processen in aanraking kom, waren er ook al mogelijkheden om optimalisaties en procesverbeteringen door te voeren. Tot slot ben ik de afgelopen maanden veel bezig geweest met een groot en leerzaam traject waar ik op dit moment nog niet zoveel over mag delen. Volop afwisseling dus in de afgelopen maanden!”

Dat klinkt als een gave en brede eerste opdracht. Waar wil je in volgende opdrachten mee aan de slag?

“De komende jaren wil ik zo veel mogelijk verschillende financiële processen zien en doorlopen om mijn financiële basis te verbreden. Het lijkt mij heel gaaf om die brede basis later in te zetten in de hoek van (Power) BI. Door modellen en data vertalen naar heldere, gestructureerde en waardevolle stuurinformatie voor de business en het management.

Het controleren vanuit de accountancy voelde voor mij vaak als het oplossen van wiskundesommen met het antwoordenboekje ernaast. Nu ik aan de andere kant van de tafel zit, geniet ik enorm van de uitdaging om zelf de processen in te richten alle financiële processen goed in te richten zo veel mogelijk waarde toe te voegen voor de organisatie. Dat geeft mij veel meer voldoening dan vaststellen of de klant wel of niet het juiste heeft gedaan.”

Wil jij doorpraten met Patrick over zijn ervaringen?

Hij vertelt je er graag meer over. Laat je gegevens achter dan neemt hij contact met je op.