Laudame Financials Ontdek meer

Je rol als Business Controller

Als Business Controller heb je een belangrijke functie binnen een organisatie. Je bent verantwoordelijk voor het beheren van de financiële gezondheid van de organisatie en zorgt ervoor dat het bedrijf winstgevend blijft. De rol van de Business Controller is er dan ook gericht om continu de financiële prestaties van het bedrijf te monitoren en te analyseren, en om strategieën te ontwikkelen om de winstgevendheid te vergroten.
De taken van een Business Controller variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf waar je werkzaam bent. In een klein bedrijf kan je als Business Controller verantwoordelijk zijn voor alle financiële taken, terwijl je in een groot bedrijf kan concentreren op specifieke gebieden, zoals budgettering, rapportage of risicobeheer. Ongeacht de omvang van het bedrijf, is de rol van een Business Controller een cruciale factor voor het succes van een bedrijf.

Wat is een Business Controller?

Zoals eerder genoemd, is een Business Controller is een financieel expert die verantwoordelijk is voor het beheren van de financiële gezondheid van een organisatie. De Business Controller werkt nauw samen met de directie en andere afdelingen binnen het bedrijf om de financiële prestaties te monitoren en te verbeteren.

De verantwoordelijkheden

Een Business Controller heeft een breed scala aan verantwoordelijkheden. Zo houdt je je in deze functie onder andere bezig met:

 • Het opstellen van financiële plannen en budgetten
 • Het monitoren van de financiële prestaties van het bedrijf
 • Het analyseren van financiële gegevens en het opstellen van rapporten
 • Het adviseren van de directie over financiële beslissingen
 • Het identificeren van risico’s en het ontwikkelen van strategieën om deze te beperken

Als Business Controller ben je dus analytisch en cijfermatig goed onderlegd. Vanuit jouw rapporten en analyses kom je met concrete adviezen en verbetervoorstellen.

De rol binnen een organisatie

Als Business Controller heb je een belangrijke rol binnen een organisatie. Je werkt nauw samen met de directie en andere afdelingen om de gestelde financiële doelstellingen te behalen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het opstellen van financiële rapporten en adviseer je de direct bij het nemen van financiële beslissingen.

Je kwalificaties en vaardigheden

Om een succesvolle Business Controller te zijn, zijn er bepaalde kwalificaties en vaardigheden vereist. Idealiter heb je:

 • Een afgeronde opleiding in finance, accounting of een gerelateerd vakgebied
 • Uitstekende analytische vaardigheden
 • Je hebt veel ervaring met tools als Power BI en Excel
 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Ervaring met het opstellen van financiële rapporten en budgetten
 • Kennis van financiële wet- en regelgeving
 • Ervaring met het werken met financiële software

Waarom is een Business Controller belangrijk?

Een Business Controller is misschien wel één van de belangrijkste functies in een bedrijf. In deze functie ben je (mede) verantwoordelijk voor het financiële management en het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.

Bijdrage aan bedrijfsprestaties

Een belangrijke taak in deze functie is het bewaken van de bedrijfsprestaties. Je houdt de financiële resultaten bij en analyseert deze om te zien of het bedrijf op koers ligt om de gestelde doelen te bereiken. Door deze analyse kan de Business Controller het management voorzien van waardevolle informatie en advies om de prestaties van het bedrijf te verbeteren.

Risicobeheer

Een ander belangrijk aspect van de rol van een Business Controller is risicobeheer. Je identificeert potentiële risico’s en helpt het management bij het ontwikkelen van strategieën om deze risico’s te minimaliseren. Dit kan variëren van financiële risico’s, zoals het niet halen van omzetdoelen, tot operationele risico’s, zoals bijvoorbeeld het niet naleven van regelgeving.

Financiële planning en analyse

Een derde belangrijk aspect van de rol van een Business Controller is financiële planning en analyse. Hij of zij is verantwoordelijk voor het opstellen van financiële plannen en budgetten en het monitoren van de financiële prestaties van het bedrijf. Door deze analyse kan de Business Controller het management voorzien van waardevolle informatie en advies om de financiële prestaties van het bedrijf te verbeteren.

Hoe word je een Business Controller?

Om een carrière als Business Controller te beginnen, zijn er verschillende opleidingen, certificeringen en loopbaanontwikkelingstrajecten die je kunt volgen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

Opleiding en training

Voor de meeste vacatures als Business Controller is een WO Master Bedrijfseconomie of Accountancy nodig. Voor sommige vacatures is een HBO diploma in Bedrijfseconomie of Accountancy echter ook voldoende. Daarnaast wordt in sommige gevallen nog een aanvullende opleiding tot Registercontroller of Registeraccountant geëist, die drie jaar duurt.

Naast deze opleidingen, zijn er ook diverse trainingen en cursussen beschikbaar om de vaardigheden van een Business Controller verder te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan trainingen op het gebied van financiële analyse, risicomanagement en strategisch management.

Certificeringen

Naast specifieke opleidingen en trainingen zijn er ook diverse certificaten, waarmee je je kunt onderscheiden in het vakgebied. Een veelgevraagde certificering is bijvoorbeeld die van Registercontroller (RC) of Registeraccountant (RA). Deze certificeringen worden uitgegeven door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Daarnaast zijn er ook andere certificeringen beschikbaar, zoals die van Certified Management Accountant (CMA) of Certified Internal Auditor (CIA).

Loopbaanontwikkeling

Om door te groeien in de functie van Business Controller, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan kun je je verder specialiseren in een bepaald vakgebied, zoals bijvoorbeeld financiële analyse of risicomanagement.

Daarnaast kan je in deze functie ook doorgroeien naar een leidinggevende rol, zoals die van Finance Manager of CFO. Om deze stap te maken, is het belangrijk om naast financiële kennis ook leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen.

Al met al zijn er dus verschillende opleidingen die je helpen in een carrière als Business Controller. Door het volgen van de juiste opleidingen, trainingen en loopbaanontwikkelingstrajecten kan je je als Business Controller verder ontwikkelen en doorgroeien naar een hogere functie binnen het vakgebied.

Wat verdien je als Business Controller?

Een Business Controller is een belangrijke speler binnen een organisatie. Je bent immers verantwoordelijk voor de financiële gezondheid van de organisatie. Maar wat verdien je in deze rol eigenlijk?

Volgens recente gegevens verdient een Business Controller in Nederland gemiddeld €4.044 per maand. Het salaris kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, verantwoordelijkheden en werkgever.

Als junior Business Controller verdien je aan het begin van je carrière gemiddeld €3.220 bruto per maand. Naarmate je meer werkervaring opdoet, kan je salaris oplopen tot €6.600 bruto per maand.

Naast het basissalaris hebben Business Controllers vaak ook recht op goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een leaseauto, telefoon en laptop van de zaak. Bonussen zijn ook niet ongebruikelijk.

De toekomst van de Business Controller

Technologische ontwikkelingen

Een van de belangrijkste ontwikkelingen die de toekomst van de functie van een Business Controller zal beïnvloeden, is de verdere digitalisering en automatisering van bedrijfsprocessen. Dit betekent dat er steeds meer data beschikbaar komt die geanalyseerd moet worden. De Business Controller van de toekomst zal dan ook een sterke focus hebben op IT en data-analyse.

Daarnaast zullen nieuwe technologieën zoals AI en machine learning een steeds grotere rol gaan spelen. Dit biedt kansen voor de Business Controller om nog betere analyses te maken en voorspellingen te doen op basis van grote hoeveelheden data. Tegelijkertijd zal het ook belangrijk zijn om de ethische en privacy-aspecten van deze technologieën goed in de gaten te houden.

Veranderende rol binnen organisaties

Naast de technologische ontwikkelingen zal ook de rol van de Business Controller binnen organisaties veranderen. Waar de focus vroeger vooral lag op financiële analyses en rapportages, zal de Business Controller van de toekomst steeds meer een adviserende rol krijgen. Hij of zij zal niet alleen kijken naar de financiële aspecten van een beslissing, maar ook naar de impact op de rest van de organisatie en op de lange termijn.

Daarnaast zal de Business Controller steeds meer betrokken worden bij strategische beslissingen. Hij of zij zal bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij het opstellen van de lange termijnplannen en het monitoren van de voortgang hiervan. Ook zal de Business Controller steeds meer samenwerken met andere afdelingen binnen de organisatie, zoals IT en HR.

Past de functie bij jou?

Als je overweegt om een carrière als Business Controller te starten, vraag je je misschien af of deze functie bij jou past. Het is een belangrijke vraag om te stellen, omdat het beroep van Business Controller veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt en vereist dat je een aantal specifieke vaardigheden bezit. Ben je analytisch en cijfermatig sterk en heb je strategisch inzicht? Dan is deze rol wellicht wat voor jou.

Business Controller vacatures

Als je op zoek bent naar een functie als Business Controller, zijn er volop vacatures beschikbaar in verschillende sectoren en bedrijven. Ben je op zoek naar een vacature? Bekijk dan onze actuele finance vacatures. Staat jouw ideale rol of organisatie er niet tussen? Neem dan ook gerust contact met ons op, zodat we kunnen kijken wat er bij jou past.