Bouwen aan vertrouwen kost tijd, het behouden ervan vraagt aandacht
Een goede samenwerking begint bij vertrouwen, en groeit pas echt als je merkt dat iemand de lange termijn net zo belangrijk vindt als jij. “Laudame heeft dat vertrouwen opgebouwd door telkens waar te maken wat ze beloven. Geen stortvloed aan profielen, maar één financial die zowel vakinhoudelijk als persoonlijk past bij het Rode Kruis.” Dat begint voor Wilco bij de aanpak van Laudame: “geen ‘u vraagt, wij draaien’-mentaliteit, maar kritisch meedenken over de behoefte achter de aanvraag. Ze nemen de tijd om écht te begrijpen wat er speelt binnen de organisatie. De uitdagingen van dat moment, maar ook de richting waarin het Rode Kruis en het finance & control-team zich willen ontwikkelen.”
Wat voor Wilco ook veel zegt over die langetermijnvisie, is de continuïteit aan Laudame’s kant. “In twaalf jaar tijd heb ik twee vaste contactpersonen gehad. Zeker in deze branche is dat uitzonderlijk. Het tekent de stabiliteit van de organisatie én het commitment op de relatie.”
Meer dan een baan
Wat Wilco altijd heeft geraakt in zijn werk bij het Rode Kruis, is de diepe menslievendheid en betrokkenheid van de mensen om hem heen. “Er lopen hier weinig mensen rond voor wie dit ‘gewoon een baan’ is. Iedereen voelt de verantwoordelijkheid om andere mensen te helpen.” Die maatschappelijke betrokkenheid herkent Wilco ook bij de professionals van Laudame. “Zij komen niet binnen voor zomaar een opdracht. Ze hebben oprechte interesse in waar wij als organisatie voor staan, en nemen verantwoordelijkheid alsof het om hun organisatie gaat.” Het verklaart waarom de samenwerking voelt als meer dan alleen een zakelijke relatie. Beide partijen hechten waarde aan een persoonlijke band, zorg voor mensen en duurzame verbinding.
“Wat ik mooi vind, is dat Laudamers net zo goed het belang van onze organisatie voorop zetten. Ze denken niet in plaatsingen, maar in oplossingen en impact.”
Een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel
Juist dat gedeelde verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ervoor dat Wilco en zijn team Laudame niet als leverancier zien, maar een partner die meegroeit, meedenkt en meewerkt, ook als het spannend wordt. “Wat ik mooi vind, is dat Laudamers net zo goed het belang van onze organisatie voorop zetten. Ze denken niet in plaatsingen, maar in oplossingen en impact.”
De samenwerking kreeg een extra dimensie tijdens de coronapandemie. Een periode waarin het Nederlandse Rode Kruis in hoog tempo moest opschalen om hulp te bieden aan een samenleving in crisis. “De druk op onze organisatie was enorm,” blikt Wilco terug. “We moesten in recordtempo noodhulpacties opzetten, extra fondsen verwerken, en tegelijkertijd de dagelijkse operatie draaiende houden en goed voor onze eigen mensen zorgen. Alles kwam tegelijk én op twee fronten. Waar veel organisaties moesten uitzoeken hoe ze hun eigen business draaiende konden houden, waren wij ook bezig om de samenleving zo veel mogelijk te ontzorgen.”
De financiële afdeling speelde daarin een sleutelrol. De instroom van donaties en subsidies nam fors toe, en daarmee ook de verantwoordelijkheid om elke euro snel, effectief en transparant te kunnen inzetten. “Het ging niet alleen om financiële administratie,” legt Wilco uit. “We moesten nieuwe processen optuigen, kostprijzen berekenen, rapportages versneld opleveren en continu overzicht houden in een veranderende werkelijkheid. Die dynamiek was ongekend.”
Ook intern vroeg het veel van de mensen. “We werkten in kleine teams, vaak met beperkte capaciteit, terwijl de verwachtingen stegen. De druk was voelbaar, maar het besef dat ons werk directe impact had op de hulpverlening gaf ook enorme energie.”
Samen het verschil maken onder hoge druk
In die hectiek bleek de samenwerking met Laudame van onschatbare waarde. “Op het hoogtepunt van de pandemie werkten er acht interim financials van Laudame in ons team van 25. Dat is ruim 30% van de bezetting,” vertelt Wilco. “Ze konden razendsnel instromen en stonden meteen stevig in hun rol.”
Volgens Wilco was dat precies wat de samenwerking zo krachtig maakte. “Ze begrepen de urgentie én het grotere plaatje. Dat we onder hoge druk opereerden, maar dat de kwaliteit van financiële sturing en verantwoording niet mocht inboeten. Ze wisten wanneer ze moesten versnellen, en wanneer ze moesten vertragen om rust te brengen. Die proactiviteit, gecombineerd met hun expertise, gaf ons als team lucht en vertrouwen.”
“Laudame kent onze organisatie, snapt onze dynamiek en levert kwaliteit. Dat is goud waard.”
De veranderende rol van finance
De afgelopen jaren zag Wilco de rol van finance binnen het Rode Kruis ingrijpend veranderen. “Waar het vroeger vooral draaide om registratie en verantwoording, wordt er nu veel meer strategisch meegedacht. Dat móet ook, want onze organisatie, de hulpvragen en de samenleving veranderen allemaal mee.” Het Rode Kruis wordt van oudsher ondersteund door donaties en werkt tegenwoordig ook project- en subsidiegestuurd. “Dat vraagt om een andere manier van werken: strakke planning & control, helder inzicht in projectfinanciën en het vermogen om snel te schakelen tussen verschillende geldstromen en verantwoordingseisen.”
Volgens Wilco is dat precies waarom een flexibele, toekomstgerichte finance functie cruciaal is voor maatschappelijke organisaties. “Onze uitdagingen veranderen continu, dus ook ons financiële team moet mee kunnen bewegen. De inzet van interim professionals helpt ons om kennis en capaciteit snel op- en af te schalen, zonder concessies te doen aan kwaliteit.”
Een kwart eeuw Rode Kruis
Ook Wilco zelf nadert een bijzondere mijlpaal: zijn 25-jarig jubileum als medewerker van het Nederlandse Rode Kruis. Daarvoor was hij al jarenlang vrijwilliger, waardoor hij in totaal al bijna 40 jaar verbonden is aan de organisatie. “Het was in 2001 vanuit mijn rol als accountant eigenlijk de bedoeling om een korte opdracht bij het Rode Kruis te doen, maar dat veranderde al vrij snel in een vaste aanstelling.” Sindsdien vervulde hij verschillende rollen, waarbij hij de laatste periode zijn rol als interim CFO combineerde met de verantwoordelijkheid voor het verenigingsmanagement. Nu hij zijn rol als CFO heeft overgedragen, geeft hij een duidelijk advies aan zijn opvolger: “Laudame kent onze organisatie, snapt onze dynamiek en levert kwaliteit. Dat is goud waard.”
Ontdek een jaar lang onze highlights
Het komende jaar blikken we terug en kijken vooruit aan de hand van 25 items. We delen verhalen, podcasts, video’s en een uitgebreid fotoarchief op een speciale jubileumpagina.